De nummer 1 skill voor ondernemers

Er zijn veel vaardigheden die je moet hebben als ondernemer. Wat het belangrijkste is, ligt eraan wie je het vraagt. Hoe dan ook, de vaardigheid waar we het vandaag over gaan hebben vindt elke ondernemer belangrijk voor iedereen. Niet alleen ondernemers. We hebben het over communiceren!

Waarom is het belangrijk?

Communiceren doe je vanaf je geboorte tot je dood. Mensen doen het, dieren doen het, zelfs planten communiceren. Oefenen kun je dus genoeg! Communicatie is belangrijk om anderen te laten weten wat jij voelt of denkt en door beter te worden in communiceren kom je er ook sneller achter wat andere denken en voelen. Je kan beter dingen beter uitleggen op een manier hoe mensen het begrijpen. Naast bewuste communicatie is het observeren van onbewuste communicatie ook heel interessant en als je er goed in wordt, zelfs leuk! Bijvoorbeeld: Je bent met een groep naar uitleg aan het luisteren. Je ziet een aantal mensen rondkijken, gapen, spelen met haren etc. Vervolgens kijk je naar de instructeur, valt het hem op? Doet hij iets met deze informatie? Wat zou jij doen? Dit kan leuk zijn en een goede oefening, maar wat nou als het om een presentatie gaat waarna een bedrijf de keuze moet maken voor een miljoeneninvestering of niet. Dan ben jij heel blij met een goed communicatief vermogen!

Waarvoor?

Zoals eerder benoemd, communiceren is belangrijk voor meer dan alleen ondernemen. Dat gaan we natuurlijk aanvullen met wat meer concrete voorbeelden. Net als in de rol van ondernemer is communicatie eigenlijk belangrijk voor elk soort carrière. Met name in een leidinggevende rol, maar ook zeker als je ambitie hebt om stappen te maken. Je moet namelijk duidelijk aan kunnen geven wat je wil zeggen op een overtuigende manier! Daarnaast is communicatie essentieel voor goede persoonlijke relaties. Denk hierbij aan de meest belangrijke relaties zoals met je vriend/vriendin, man/vrouw, broer/zus, ouders, kinderen, vrienden. Door goed te communiceren snap je elkaar beter en zul je minder snel boos of gestrest worden. 

Hoe word ik beter in communiceren?

Beter communiceren vereist veel doen! Gelukkig, zoals eerder vermeld, kan je ook heel veel oefenen. Je moet alleen even bewust worden van waar je op moet letten. Laten we beginnen met een van de meest effectieve manieren om je communicatieve skills te ontwikkelen. Een communicatie training. Een live training is het meest effectieve omdat je uitleg krijgt van een persoon die voor je staat en je ook alles kan vragen. Je zou bijvoorbeeld de effectief communiceren training bij Anker & Kompas kunnen volgen. Is een complete training iets te veel voor jou? In dat geval zou je een boek over communicatie kunnen kopen. Er zijn tal goede boeken over dit onderwerp en je hebt ze vaak al voor een tientje. Om echt meteen te beginnen zou je op YouTube of Google kunnen kijken voor theorie en oefeningen. Het belangrijkste is, is dat je bewust bent van goede communicatie en dat je wil verbeteren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *